Наше казанлъшко момче сред топреферите на Европа!

Атанас Върбанов е най-младият съдия, който свири мачове на европейското първенство за мъже. Официалният сайт на CEV посвети материал на българския арбитър.
"Волейболистите винаги са под светлината на прожекторите особено на големи състезания като ЕвроВолей 2021 - започва статията. - Но има хора, които по цял мач ги следят под лупа. И докато звездите правят разигравания, тези професионалисти са отговорни за важните решения. Какво означава да седнеш в стола на реферите? Да ръководиш мачове от такова значение? Какво ти дава тази професия? Най-младият съдия на европейското първенство е българинът Атанас Върбанов и той има какво да каже по тези въпроси.
"Играх волейбол в родния ми град Казанлък - разказва арбитърът. - По това време обаче нямаше много силни традиции в спорта, но имахме много страст. Не пораснах много висок и с течение на времето стана ясно, че няма да бъда волейболист. Веднъж чух как моя бивш треньор говори с един приятел и съотборник. Посъветва го да опита съдийството. Запитах се защо не го каза на мен? Нямам ли качествата? Благодарение на крайно състезателната ми натура аз реших да тръгна в тази посока и да открия съдийската професия."
Приключението на Върбанов стартира преди 10 години. Започна да ръководи мачове от най-ниските дивизии в българския волейбол. Стигна до международен семинар в Турция.
"Имах късмет да бъда част от него, защото в следващите четири години нямаше подобен курс - продължава Атанас. - Ако отидеш на мача и забравиш страстта в своята професия, си свършен. Винаги трябва да се стараеш да се превърнеш в по-добра версия на самия себе си. Разбира се, всеки от нас има трудни моменти и ще ги има в бъдеще. Важното е да можеш да мислиш и да гледаш напред. Трябва да се развиваш."
Намирането на баланса е от решаващо значение. За Атанас то включва да запазиш доброто състояние на духа - ментално и физически. Върбанов ръководи финала на Европейския олимпийски фестивал през 2019 година, който му е любим спомен и признание.
"Бях много щастлив и благодарен за възможността - завършва съдията. - Мечтая един ден да отида на олимпиада и да свиря мач там."

Коментари

© KAZANLAKVOLLEY.COM - Всички права запазени